Vyhľadávanie > Odborné články > Aktuálne > Ochrana osobných údajov (GDPR)
60 výsledkov

Zobraziť filtreSkryť filtre

Dátum publikácie: 5. 2. 2020
Autor: JUDr. Marcela Macová, PhD.
Právny stav od: 1. 1. 2020

Z pohľadu ochrany osobných údajov je veľmi zaujímavým a od obdobia 25. 5. 2018 často používaným právnym základom oprávnený záujem. Kedy a za akých podmienok je takéto spracúvanie osobných údajov možné?

Dátum publikácie: 16. 12. 2019
Autor: JUDr. Petra Beznosková
Právny stav od: 1. 12. 2019

Článok je zameraný na zosumarizovanie tak noviel Zákonníka práce, ktoré nadobudli účinnosť v roku 2019, ako aj noviel účinných od roku 2020.

Dátum publikácie: 16. 12. 2019
Autor: JUDr. Petra Beznosková
Právny stav od: 1. 12. 2019

Zákon č. 347/2018 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, s účinnosťou od 1. 1. 2019 – Príspevok na rekreáciu.

Dátum publikácie: 16. 12. 2019
Autor: JUDr. Petra Beznosková
Právny stav od: 1. 12. 2019

Novela zákonom č. 376/2018 Z. z. s účinnosťou od 1. 1. 2019 –  zákaz adresovaný zamestnávateľovi ukladať povinnosť zamestnancom, aby zachovávali mlčanlivosť o svojich pracovných podmienkach.

Dátum publikácie: 16. 12. 2019
Autor: JUDr. Petra Beznosková
Právny stav od: 1. 12. 2019

Zákon č. 380/2019 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z., s účinnosťou od 19. 11. 2019 vymedzil okruh zamestnancov, ktorí majú nárok na 8 týždňov dovolenky na zotavenie a rozšíril okruh zamestnancov, ktorí majú nárok na vyššiu výmeru dovolenky. 

Dátum publikácie: 16. 12. 2019
Autor: JUDr. Petra Beznosková
Právny stav od: 1. 12. 2019

Zákon č. 319/2019 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. s účinnosťou od 1. 1. 2020 – príspevky na športovú činnosť dieťaťa, tzv. športové poukazy.

Dátum publikácie: 16. 12. 2019
Autor: JUDr. Petra Beznosková
Právny stav od: 1. 12. 2019

Zákon č. 375/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde a ktorým sa mení zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce s účinnosťou od 1. 1. 2020 – mechaniznus zvyšovania minimálnej mzdy.

Dátum publikácie: 16. 12. 2019
Autor: JUDr. Petra Beznosková
Právny stav od: 1. 12. 2019

Novela zákonom č. 307/2019 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, s účinnosťou od 30. 7. 2020 – transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ o vysielaní pracovníkov v rámci poskytovania služieb do právneho poriadku SR.

Dátum publikácie: 27. 9. 2019
Autor: JUDr. Marcela Macová, PhD.
Právny stav od: 25. 5. 2018

Dňa 25. 5. 2019 uplynul rok od účinnosti nových predpisov o ochrane osobných údajov, ktorými sú Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov a zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov. Úrad na ochranu osobných údajov SR vykonal v tomto období okolo cca 50 kontrol.

Dátum publikácie: 25. 9. 2019
Autor: JUDr. Marcela Macová, PhD.
Právny stav od: 1. 9. 2019

V prípade spracúvania osobných údajov uchádzačov o zamestnanie ide prevažne o dve rôzne možnosti: uchádzač o zamestnanie sa hlási na konkrétnu pracovnú pozíciu alebo uchádzač o zamestnanie má záujem byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

Partner