Dátum publikácie:4. 9. 2015
Oblasti práva: Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Riadenie práce / Pracovno - právne vzťahy; Starostlivosť o zamestnancov
Právny stav od:1. 3. 2015
Právny stav do:30. 11. 2016
Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej Zákonník práce) striktne určuje nielen povinnosti zamestnancovi, ktoré musí dodržiavať pri výkone svojej práce pre zamestnávateľa.
Zákonník práce zároveň prísne určuje pravidlá zamestnávateľovi, ktoré sú preňho záväzné voči každému zamestnancovi.
Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou.
Prispievanie zamestnancom na stravu je jednou zo základných povinností ich zamestnávateľa.
Strava, ako i pitný režim by mali patriť v súčasnosti medzi štandardné spôsoby rešpektovania ľudskej dôstojnosti v osobe každého zamestnanca.
Fakty ohľadom stravovania zamestnancov sú všeobecne známe obom stranám: zamestnávateľovi i zamestnancovi:
- Zamestnávateľ je podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti; túto povinnosť má aj zamestnávateľ alebo agentúra dočasného zamestnávania voči dočasne pridelenému zamestnancovi. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu, s výnimkou zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny. Povinnosť zamestnávateľa ustanovená v prvej vete sa nevzťahuje na zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v zahraničí.
Poznámka:
S účinnosťou od 1. 3. 2015 aj zamestnávatelia a agentúry dočasného zamestnávania, ktorí v praxi realizujú tzv. požičiavanie zamestnancov podľa § 58 – § 58b Zákonníka práce, majú povinnosť zabezpečovať stravovanie pre svojich zamestnancov.
- Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách č. 283/2002 Z. z. v znení neskorších ...
Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len
UŽÍVATELIA PORTÁLU S PREDPLATENÝM PRÍSTUPOM.
Nemáte predplatený prístup?
Získajte prístup k celému obsahu, funkciám a službám:
Viac ako 9 000 aktuálnych dokumentov
Viac ako 90 aktuálnych videoškolení s obľúbenými lektormi
Tím odborníkov na telefóne a online chate každý pracovný deň
Pravidelné Online / Video rozhovory s odborníkmi
Osobný profil s Vašimi záložkami, históriou, poznámkami...
Mesačný prehľad najdôležitejších informácií priamo do e-mailu
Cena (ročný prístup): 477,24 € s DPH (388 € bez DPH)
Všetky výhody predplateného prístupu nájdete v časti O PORTÁLI
Súvisiace komentované ustanovenia
Súvisiace právne predpisy ZZ SR